Att tänka på när du ska välja Metro Therm varmvattenberedare - Bad & Värme

Att tänka på när du ska välja Metro Therm varmvattenberedare

Storleken – hur stor bör beredaren vara?

En generell rekommendation är att välja en något större modell än vad behovet idag kräver då den största energiförbrukningen är beroende av vattenuttaget snarare än storleken på beredaren. En dusch konsumerar ca 10 liter varmvatten/minut, ett badkar ca 150 liter och ett diskkärl ca 15 liter.

Korrisionsskydd – rostfritt eller emaljerat?

Varmvattenberedarens tryckkärl är i konstant kontakt med vatten och med tiden sliter detta ner materialet i beredaren. Därför är korrisionsskyddet en viktig faktor. Vattentyperna varierar över hela landet och olika korrisionsskydd lämpar sig bättre för vissa typer av vatten än andra. På marknaden finns det tre typer av beprövade korrisionsskydd. Metro Therm har valt två typer de vi vill vara bäst på, som gör att de kan säga att de har varmvattenberedare för alla typer av vatten, emaljerade och rostfria beredare.

Emaljerade beredare (E)

Vattenbehållaren består av emaljerat tryckkärlsstål, vilket ger högsta korrisionsbeständighet. Det innebär att vattnet aldrig har någon kontakt med stålet i tryckkärlet.

För att skydda emaljet sitter det en offeranod av magnesium i de emaljerade varmvattenberedarna. Anodens funktion är att den korroderar istället för tanken. Vid extra svåra förhållanden erbjuder vi en elektrisk specialanod av titan. Denna är lämplig vid vatten med låg konduktivitet med ledningstal under 25 mS/m.

I de emaljerade beredarna sitter det en skyddstub, som anoden är monterad på.I tuben sitter även steatitelementet som värmer upp vattnet. Steatitelementet sitter på insidan av skyddstuben och har därmed aldrig någon direktkontakt med vattnet vilket gör att man inte behöver tappa ur beredaren för eventuellt servicearbete på elementet. De emaljerade beredarna är provtryckta upp till 13,5 Bar och godkänd för drift upp till 10 Bar.

Rostfria beredare (R)

Metro Therms rostfria varmvattenberedare består av tryckkärl i rostfritt stål av kvalité SS2378 (SMO 254). Rostfria varmvattenberedare lämpar sig särskilt bra i vatten med lågt pH-värde (surt) eller kolsyrehaltigt vatten.

Vid höga kloridhalter (>50 mg/liter) och kalkrika vatten bör inte rostfria beredare sättas, utan här rekommenderar vi emaljerade beredare istället.

De rostfria beredarna är provtyckta för 13 bar och godkända för drift upp till 10 Bar.

Metro Smart Control anpassar uppvärmningen efter ditt förbrukningsmönster

Bland Metro Therms varmvattenberedare finns vissa modeller med så kallad Metro Smart Control dessa beredare är en uppgradering mot de traditionella beredarna. Metro Smart Control-beredarna är utrustade med en extra kontrollfunktion som automatiskt registrerar ett förbrukningsmönster och anpassar sin uppvärmning därefter.

Detta ger en energibesparing samtidigt som det säkerställer att det alltid finns så mycket varmvatten som möjligt i beredaren – när det behövs.

I stället för det traditionella termostatvredet har dessa beredare tre inställningslägen: semester-, manuell- och ECO-läge.

Ett standby-läge där beredaren sänker temperaturen så att den är frostsäkrad vid 6 °C (samt säkerställer skydd mot legionella). Det går inte välja någon annan temperatur vid detta läge.

ECO-läge

Beredaren registrerar konsumtionsmönstret över senaste veckan och värmer därefter bara upp den mängd varmvatten som beräknas användas.

Förändrade konsumtionsmönster uppdateras därmed automatiskt till nästa vecka.

Manuellt läge

Ett traditionellt läge där hela beredaren upphettas till den förvalda temperaturen. Fyra temperaturlägen finns att välja mellan genom att trycka på nivåknapparna pil upp och pil ned.

Kompletta beredare med armatursats och säkerhetsventil

För din säkerhet, bland annat för att minimera skållningsrisk, är samtliga varmvattenberedare från METRO THERM försedda med komplett armatursats inklusive blandningsventil (undantag för de minsta beredarna METRO Minett 6 och Focus Power 15 S).

Metro Therm har marknadens bredaste sortiment av värmeprodukter och varmvattenberedare i synnerhet med varumärkena Metro Therm och Focus. I det stora sortimentet finns beredare för det lilla fritidshuset till den stora industrifastigheten med allt däremellan.

Fler tips & råd

Behöver du service av en blandare eller byta ut en wc-stol?

Behöver du service av en blandare eller byta ut en wc-stol? Vi tar även hand ditt värmesystem och dina element,…
byt wc-stol

Sex enkla saker som får ditt hem att kännas nytt!

Nytt år och nytt decennium! Ett perfekt tillfälle att uppgradera ditt hem. Det kan faktiskt vara enklare än du…
kostnad badrum

Vad kostar ditt drömbadrum?

Alla har ett badrum de drömmer om. Men vad skulle det kosta? Med Bad & Värmes nya 3D-verktyg planerar du ditt…
värmekostnad

Så enkelt sänkte de sin värmekostnad

Familjen uppgraderade sitt värmesystem och redan efter första månaden märkte de skillnad i värmekostnad….
vattenbesparande blandare

Vattenbesparande blandare – Så sparar du på vårt vatten

Spara vatten och motverka vattenbristen genom att byta ut din gamla blandare – Utan att tappa funktion! Byt till…
lyxigt badrum

Lyxigt badrum i guld och puderrosa

Lena med sambo längtade länge efter ett nytt badrum. Med hjälp av en helhetslösning från Bad & Värme skapade…
så-enkelt-höjer-du-standarden-i-ditt-fritidshus

Så enkelt höjer du standarden i ditt fritidshus

Vi kan hjälpa dig att lyfta standarden på ditt fritidshus så du kommer njuta dubbelt så mycket den tiden du…
pumpa avloppsvatten till kommunal ledning

Pumpa avloppsvatten till kommunal ledning

Det finns olika alternativ för att ta hand om avloppet, men i stort handlar det antingen om att behandla…
egen brunn

Dra in vatten från egen brunn

En egen brunn som ger tillräckligt och bra vatten är en fantastisk resurs. Har du en brunn som står oanvänd på…