Värmespecialistens tips till dig som ska byta värmepump

Magnus är värmespecialist, kyltekniker och arbetsledare på Bad & Värme Sahlins Rör i Osby. Han har jobbat med värme och kyla i 7 år och kan i princip allt mellan himmel och jord inom ämnet. Vi tog ett snack med honom för att reda ut svaren på de vanligaste frågorna om värmesystem och värmepumpar.

Hur vet jag när det är dags att köpa en ny värmepump?

Det är svårt att säga exakt. Många kör dem oftast i botten tills de pajar. Det kan vara efter 18 år och kompressorn rasar. Men jag skulle säga att det är dags när värmepumpen inte längre levererar önskad effekt, och då ser du att elräkningarna sticker iväg. Då är det dags för nåt nytt.

Vad bör jag tänka på när jag ska uppgradera min värmepump?

Att du får en dimensionering från en kunnig och behörig specialist. Så att du verkligen får en rätt dimensionerad pump. Mycket av det som installerades på 90-talet dimensionerades för 60-70 procent av husets behov. Sedan värmdes resten upp på elpatron. Idag tänker man annorlunda. Nu ska värmepumpen dimensioneras för hela huset. Därför är det viktigt att det blir rätt.

Värmespecialist Hero

Hur väljer jag rätt typ av värmepump?

Det handlar mer om vad du har innan. Har du bergvärme innan med tillräckligt borrhål så köper du en ny bergvärmepump. Men har du inte bergvärme eller för grunt hål så kan du köpa en luftvärmepump. De är så pass effektiva idag. Men allt handlar om vad du har för förutsättningar. Så mitt råd blir faktiskt igen att du bör rådfråga en kunnig installatör.

Hur snabbt kan jag räkna hem investeringen på en värmepump?

Det beror helt på vad du går ifrån för system. Går du från olja så får du den snabbaste besparing. Men går du från en värmepump till en annan så tar det såklart längre tid. Svårt att säga en regel då det finns för många aspekter att ta hänsyn till.

Vad är viktigast att tänka på när jag ska byta värmesystem?

Det kan finnas många olika saker så det viktigaste är helheten. En sak kan till exempel vara att om du haft en gammal bergvärmepump så behöver du kolla att hålet är tillräckligt djupt. Köper du en värmepump idag så behöver du ofta djupare hål. Du behöver helt enkelt kolla med en kunnig installatör att du verkligen får rätt system och rätt grejer för just ditt hem.

Vad kan jag göra för att få ut så mycket som möjligt av mitt värmesystem?

Jag skulle rekommendera att göra en allmän översyn med jämna mellanrum. När grejer blir gamla så kan fel uppstå. Det kan t.ex. vara att se över termostaten så att den inte är igensatt. Såna typ av små fel är svårt för dig själv att upptäcka, så be en värmespecialist kika på ditt system så håller det längre, och så håller det sig framför allt så effektivt som möjligt.

Skiljer sig värmepumparna mycket åt mellan leverantörerna?

Prisskillnaden har blivit större och större mellan de olika märkena. Men många tittar på varandra och kopierar varandra. Det som kan skilja är komponenter och t.ex. ljudisolering.

Har du några andra tips till den som känner sig vilse i värmepumpsdjungeln?

I regel är det enklaste att ta kontakt med den lokala specialisten för att få hjälp. Det finns massor av information på internet men det är svårt att sålla bland allt själv då alla säger att de är bäst. De flesta känner sig trygga när de får hjälp av en lokal specialist som de kan ringa. Som sen även kan serva och reparera systemet. Det är viktigt när det kommer till kritan har jag märkt. Så det är mitt råd.

För vilka installationer behöver jag söka tillstånd?

Det är bara för bergvärme på grund av borrningen.

Hur fungerar det med ROT-avdrag på värmesystem?

Man brukar lämna ett komplett pris för hela jobbet. Sen är det en schablon för själva installationen som får rot-avdraget.

Behöver jag säkra upp inkommande el?

I regel så behövs det inte idag när det är 3-fas-kompressorer. De brukar klara sig på 16-20 ampere-säkringar. Och du ställer även in vad du har för huvudsäkring på de flesta produkter idag. Storleken på värmepumpen är ju det som avgör men till en vanlig villa brukar det inte vara några problem.

Behöver jag avlopp/golvbrunn?

Det är att rekommendera skulle jag säga. Anledning är det det finns säkerhetsventiler som skall/kommer att lösa av olika anledningar, som man gärna vill få ner i en golvbrunn direkt.

Finns inte detta så skapar det problem, så golvbrunn är att föredra.

Kommer ett värmesystem med högre effekt bli mer effektivt för mitt hushåll?

När det kommer till kritan så är det ganska enkelt: den bästa värmepumpen eller värmelösningen är den som är rätt dimensionerad för just ditt hem. Varken för mycket eller för lite. Så fråga en specialist om att få en dimensionering för ditt hem.

Med vilka värmesystem kan jag även få kyla?

Det är bergvärme, luft-vatten och luft-luft.

Vad bör jag som husägare ha koll på gällande mitt värmesystem?

En årlig service och översyn är värt pengarna. Då kan vi upptäcka felen som du själv som privatperson inte upptäcker. Det kan vara att en givare visar fel eller ett igensatt smutsfilter, vilket gör att elräkningen blir dyrare för dig. En sådan årliga översyn är såklart frivillig men det har blivit väldigt uppskattat. Anledningen är att du ofta räknar hem de pengarna för att värmesystemet håller sig så effektivt som möjligt. Så jag rekommenderar en översyn en gång om året.

Har du fler funderingar om värme, eller är du intresserad av hur mycket du kan spara på ett nytt värmesystem? Kontakta någon av våra värmespecialister redan idag och boka ett hembesök.