Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme

Han beskrivs som en riktig vinnarskalle och som son till Gunde och Marie Svan har Ferry skidåkningen i blodet. Men efter att ha provat på timbersports på gymnasiet ställde han skidorna åt sidan till förmån för motorsåg och yxa. 2017 lyckades han som första europé vinna junior-VM och på senior-VM 2021 slutade han precis utanför pallen. 

Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad är timbersports, hur får han tag i allt virke och hur ser han på samarbetet med Bad & Värme?

Timbersport är en uppvisningsgren där det är fokus på snabbhet, styrka, uthållighet och precision. Till Sverige kom sporten först 2010 och är ännu rätt okänd. I länder som Kanada, USA och Nya Zeeland är den desto större, med en lång historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Men sporten är på god framfart här uppe i Norden, till Ferrys glädje: – Det är kul att timbersports sprids! Det är en spektakulär sport att titta på, publikvänlig där allt sker på scenen och man ser allt från läktaren, till skillnad från pappas skidåkning när han försvann ut i skogen, skrattar han.

Själv upptäckte han sporten under tiden på skogsbruks- gymnasiet i Älvdalen. – Jag valde timbersports som individuellt val och fi ck testa på den i två timmar per vecka – jag fastnade direkt. Jag gillar skog och racing, och timbersports ger en känsla av att mixa de två intressena i en sport, säger Ferry.

”...till skillnad från pappas skidåkning
när han försvann ut i skogen. "

Under uppväxten var det skidor och motocross som gällde, växlande med årstiden, med tävlingar varje helg. Men efter gymnasiet valde Ferry att satsa helhjärtat på timbersports. Numera bor han med sin sambo Klara i Vansbro.

På föräldragården i närheten har han en träningshall för året runt-träning och mamma Marie hjälper till med träningsupplägg. – Jag gör en heltidssatsning, för att bli så bra som möjligt så snabbt som möjligt. Då har man inte tid med ett jobb på sidan om. En normal vecka tränar jag två pass per dag, sex dagar i veckan. Träningen ger resultat. I Junior-VM 2017 tog han guld, i VM 2019 placerade han sig på sjunde plats och satte tre personliga rekord, varav ett nordiskt rekord.

Det långsiktiga målet är att bli bäst i världen, det sticker han inte under stol med. – Det har varit mitt mål sedan jag bestämde mig för att satsa efter gymnasiet.

Nu siktar jag på Nordiska Mästerskapet för att kvala till VM i Stuttgart i oktober. Dit åker en person från varje land, så i NM behöver jag bli bäste svensk, säger han.

Det går åt mycket timmer i träningen, ungefär motsvarande en lastbil med släp varje år. Hur får du tag i allt trä?

Det är den ständiga frågan, haha! I Sverige hugger vi nästan bara i asp, och i Europa i poppel. De är samma släkte och väldigt lika varandra. På mina breddgrader har vi inte så mycket asp, men jag har kontakter med lokala sågverk så att det löser sig. Träningen behöver ske i just asp, till exempel fura är mycket hårdare och går tufft åt verktygen.

Ferry vid älven
OM SAMARBETET:

Bad & Värme har valt att jobba med Ferry Svan då hans egenskaper avspeglar sig på kedjans VVSinstallatörsföretag: Driven, engagerad och noggrann. Ferry, varför tycker du att det passar in på dig? – Jag har en väldigt stark vilja och drivkraft till utveckling i det jag gör. Jag vill hela tiden bli bättre, och blir aldrig nöjd. Det tror jag är en god egenskap, både hos en sportsman men också hos företagare.

Vad betyder samarbetet med Bad & Värme för dig?

– Det är så klart väldigt kul och smickrande att bli tillfrågad! Jag ser mycket fram emot samarbetet, att vi ska gör mycket roliga saker tillsammans och hjälpa till att skapa synlighet åt varandra och åt timbersports.

”Precis som Ferry säger så kände vi när vi träffade honom att hans målmedvetenhet, noggrannhet och nyfikenhet passade väldigt bra in på våra VVS-entreprenörer som driver Bad & Värme företag över hela Sverige. Utan deras drivkraft skulle kedjan inte finnas.”
Jacob Rynler VD, Bad & Värme

FERRY SVAN:
• Född: 2 oktober 1996
• Familj: Sambo Klara, mamma Marie, pappa Gunde och syster Julia
• Bor: I Vansbro
• Meriter: 2017 – Junior-VM 2019 – NM senior 2021 – NM senior 2021 – Europeiskt mästerskap

TIMBERSPORTS:
• Timbersports är en sport inom atletisk trädfällning som har sitt ursprung bland skogshuggare i Kanada, USA, Nya Zeeland och Australien i slutet på 1800-talet.
• 1985 startades Stihl Timbersports i USA och 2010 kom sporten till Sverige. Tävlingar sker både individuellt och i lag och man tävlar i sex grenar varav tre med yxa, två med motorsåg och en med såg.
• Ferry Svan och Pontus Skye är två svenskar som placerat sig topp tio individuellt på VM, 2019 respektive 2018.

Fler tips & råd

Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
vatten från sjö
Vatten från närliggande sjö
Om det ligger en sjö i närheten av din tomt kan du i princip få oändligt med vatten. Problemet kan vara hur du…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Badrumstrender 2024 med Svedbergs
De nya produkterna från Svedbergs, lanserade under 2024, sätter en ny standard för små badrum. Möjligheten att…
Vanja Wikström
Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn i en lägenhet på…
Ferry Svan sågar timmerstock
Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…