Hög värmeräkning och ojämn temperatur i huset?

Lätt fixat när proffsen gör jobbet.

Temperaturen i Annicas hus i Västerås åkte berg- och dalbana. 24 grader en dag, 17 grader nästa. Några rum blev för varma och andra för kalla. Att justera termostaterna hjälpte inte. Dessutom var uppvärmnings-kostnaden orimligt hög. I november 2021 kostade värmen 4377 kr. Alldeles för mycket för ett kedjehus på 125 kvm.

Familjen hade redan tilläggsisolerat en del och bytt till nya treglasfönster i hela huset. Det sparade så klart en hel del värme. Men temperaturen i huset svängde ändå upp och ner. Ingen komfort alls.

– Jag ringde Bad & Värme i Västerås, säger Annica. De kom på hembesök och konstaterade att termostaterna var tröga och trötta, minst 30 år gamla. Några radiatorventiler hade dessutom fastnat och fungerade inte alls, så Bad & Värme montören bytte alla termostater och de radiatorventiler som inte fungerade.

Jobbet tog bara ett par timmar. – Det löste problemet direkt, berättar Annica. Månaden efter bytet sjönk vår värmeräkning med 1 300 kronor. Alltså 30 % lägre värmekostnad. Och nu har vi jämn och skön värme i alla rum, oavsett om det är 10 grader varmt eller 25 grader kallt ute. Det är otroligt bekvämt.

– Vi har alltså vunnit tre saker – jämn temperatur i huset, betydligt lägre värmekostnader och dessutom miljövinster i att huset aldrig kräver mer uppvärmningsenergi än vad som behövs, oavsett årstid och utomhustemperatur.

Tog hjälp av proffsen

Kan man spara pengar på att byta termostaterna själv?
– Jobbet kostade så pass lite så jag skulle inte chansa på det och det räknade vi snabbt hem under vintern med lägre värmekostnad, säger Annica. Jag har också förstått att om man inte är väldigt insatt i hur värmesystemet fungerar i sitt hus ska man inte byta termostater, lufta systemet och framför allt inte byta radiatorventiler själv. Då slipper man riskera att en del av det vatten som cirkulerar runt i systemet läcker ut och smutsar ner väggar och golv, och i värsta fall skadar golvet.

– Ring istället till din närmaste Bad & Värme-installatör, säger Annica. Montören som hjälpte oss såg snabbt vad som var fel, vad som behövde göras och bytas. Han jobbade snabbt och säkert och trimmade också in husets värmeväxlare med de nya termostaterna och ventilerna. Det klarar man inte själv, det behöver ett proffs göra. Så nu har vi äntligen skön, säker och maximalt ekonomisk värme i huset avslutar Annica.

Så här gick bytet till:

Vad säger experten?

Vad händer när termostaten blir gammal?
När en termostat blir gammal reagerar den långsammare på temperaturförändringar och den begränsningsnoggrannhet som vi kan garantera på ca 0,5 grader finns inte kvar utan har ökat. Detta leder i sin tur att ditt värmesystem drar mer energi än nödvändigt, vilket är dåligt för miljön och plånboken, vidare kommer funktionen för att erhålla rätt rumstemperatur minska med åren efter bäst före datumet på termostaten gått ut.
Efter hur många år är det rekommenderat att byta?

En termostat slutar att fungera optimalt efter ca 10-15 år och kan ha en acceptabel funktion ända upp till 25 år. Så vår rekommendation är att byta efter cirka 10 år. Byter man termostat i det intervall som vi rekommenderar så bibehålls ett bättre och miljöbesparande inneklimat.

Vad händer om ventilen har fastnat?

Om en ventil har fastnat så innebär det att det stift som sitter på ventilen som reglerar flödet av värmevatten har fastnat i stängt läge. Det händer ofta på ventiler som inte har så hög ställkraft, alltså enkelt förklarat att stiftet inte fjädrar tillbaka och öppnar för att det ska flöda värmevatten i din radiator/ värmare. Oftast märks detta på hösten när termostaten varit stängd hela vår/sommaren och när termostaten öppnar för att kalla på värme fjädrar inte stiftet i ventilen ut.

Henrik Carlsson Försäljningsingenjör MMA/Purmo Group

Fler tips & råd

10 saker som gör livet en gnutta enklare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Gå inte över ån efter vatten – så funkar vatten från egen brunn
Är du sugen på att skaffa en egen brunn? Eller har du rent av en brunn som står oanvänd på din tomt? En egen…
Spara 1680 kWh/år. Byt blandare.
Att byta blandare kan vara ett snabbt och enkelt sätt att göra badrummet, köket och hemmet mer energieffektivt.
Så kan du värna vattnet – 15 enkla knep, spara energi och minska din miljöpåverkan.
Här är 15 knep att spara pengar på och samtidigt vara lite snällare mot vår miljö genom att minska…
Uppgradera golvvärmen
Uppgradera enkelt golvvärmeregleringen och spara energi och få smart reglering. Du kan få upp till 20% lägre…
Solel + S-serien – en vinnande kombination sprider sig på Solbacken
På Solbacken i Sunne tävlar grannarna om vem som producerar mest solel. Familjen Lindgren Hedström var först med…
rörmokare med nibe värmepump
5 viktiga frågor för dig som letar värmepump!
Vill du minska energikostnaderna och din klimatpåverkan med en ny värmepump? Här är de fem viktigaste tipsen…
bergvärme
Funderar du på att köpa en värmepump?
Går du i tankar att köpa en värmepump? Med en värmepump kan du minska din energikostnad med upp till 75 % och…
5 sätt att minska energiförbrukning
8 sätt att minska din energiförbrukning
Här är 8 bra sätt att spara pengar på och samtidigt vara lite snällare mot vår miljö genom att minska…