Dags att byta värmepump? Nisse bytte krångel och högljutt till smart och tyst - Bad & Värme

Dags att byta värmepump? Nisse bytte krångel och högljutt till smart och tyst

Ett modernt och väl fungerande värmesystem är en viktig del för att trivas i ditt hem. Utöver att du får en bekväm och lyxigare tillvaro kan du dessutom spara pengar varje månad. Att byta värmesystem är dock inget du gör särskilt ofta och därför vill du att det ska bli riktigt bra. En som var ute efter en ny lösning var Nisse i Köping.

Nisse behövde en ny värmepump

Nisse Skogman från Köping hade en värmepump från 2006 som började krångla. Den levererade inte alls som den skulle och det blev dags att köpa en ny. Nisse började undersöka marknaden för att hitta en riktigt bra modell som uppfyllde hans krav. Han har själv jobbat som rörmokare sedan 1977 och hade därför koll på läget.

Valde en Mitsubishi Electric

Efter mycket research landade Nisses val på en Mitsubishi Electric Geodan. Han hade sett den förut och blev imponerad över modellens otroligt låga ljudnivå. Dessutom var han nyfiken på att välja en varvtalsstyrd värmepump, något hans tidigare inte varit. Den var bara “Av” eller ”På” medan Geodan anpassar driften efter temperaturen och därför går mycket jämnare. Geodan fungerar för både jordoch bergvärme. För Nisses del var det jordvärme som gällde.

Snabb installation

Även fast Nisse är en rutinerad rörmokare valde han att anlita Bad & Värme för installationen. – Det var skönt att slippa och istället bara kunna luta sig tillbaka och få allt fixat! Installationen tog ungefär en och en halv dag. Montörerna höll på ungefär 8 timmar ena dagen och sen var värmepumpen igång. Andra dagen gjorde de lite småjusteringar som tog ungefär 4 timmar. Allt gick väldigt smidigt och enkelt, berättar Nisse.

Otroligt tyst

Idag har Nisse haft sin nya värmepump i några månader och är väldigt nöjd. De största skillnaderna mot den gamla är att den går mycket jämnare och att den är otroligt tystgående. Nisse berättar att han i början var tvungen att dubbelkolla att den verkligen var på för att den gick så tyst. – Även fast du står bredvid den får du nästan öppna luckan för att se om den är på. Modellen går tyst dygnet runt men den är även utrustad med Quiet-mode vilket betyder att den kan ställas in för ännu tystare drift under nätterna för att inte störa din sömn.

Nisse anlitade montör Johan Karlsson från Bad & Värme i Köping för att intsallera värmepumpen.

Smidig fjärrkontroll

Ett annat plus med värmepumpen som Nisse är nöjd med, är att den är väldigt lätt att ställa in och justera. Den har en smidig panel och fjärrkontroll som gör det mycket enklare än den förra. – Om du fryser så är det bara att klicka på fjärrkontrollen och höja en grad. Med Nisses förra värmepump behövde han läsa sig till så fort han skulle ändra något och sedan gå in modellens krångliga menyer. Den nya fjärrkontrollen är något även hans fru Inger uppskattar väldigt mycket då hon kan justera värmen direkt efter hennes behov.

Miljövänlig och energisparande

Även fast det är för tidigt för Nisse att fullt ut märka energibesparingen räknar han med en minskad energiåtgång då modellen är varvtalsstyrd. Men det är något han lär se tydlig först efter ett år säger han. Mitsubishi Electric Geodan är en ovanligt energisnål och miljövänlig modell. Den har energiklass A+++ och använder detmiljövänligare köldmediet R32 som ger ett lägre CO2-avtryck. Det är dessutom lätt att återvinna och har en hög energieffektivitet. Överlag är Nisse och Inger otroligt nöjda med sin nya värmepump. Det är som natt och dag jämfört med den tidigare och det känns som att de äntligen har en värmepump som fungerar precis som man vill att en värmepump ska fungera.

Fler tips & råd

Dags att byta värmepump? Nisse bytte krångel och högljutt till smart och tyst
Ett modernt och väl fungerande värmesystem är en viktig del för att trivas i ditt hem. Utöver att du får en…
Golvvärme
Golvvärme – Glöm raggsockorna med LK
Fördelar med golvvärme & färdiga lösningar för uterum, renovering med krav på låg bygghöjd, varma…
golvvärme
Golvvärmen som håller måttet
Golvvärme tar plats i allt fler rum som en energieffektiv del av uppvärmningen. Uponors smarta system bygger lågt…
Nauti_Kitchen_Mixer
Nya Nautic från Gustavsberg
Nya Nautic är Gustavsbergs bredaste produktfamilj. Serien har blandare till både kök och badrum. Det finns en…
Separett Östen höjde livskvaliteten i sommarhuset
Östen höjde livskvaliteten i sommarhuset
Östen Gustavsson spenderar somrarna i sitt hus i vackra Skoghall utanför Karlstad. En plats han trivs på som…
Runn köksblandare
Kranar i världsklass – RUNN från FM Mattsson
Många har gamla kranar som droppar eller läcker. Det är både irriterande och dumt för ekonomin. Nya kranar…
5 skäl till att det är dags att förverkliga din badröm
Har du funderat på att renovera badrummet? Har du längtat efter att äntligen få det där badrummet som gör…
oras beröringsfritt
Så här enkelt kan du minska förekomsten av bakterier med upp till 98%
Det enda säkra sättet att slippa smittan är att inte ta i blandarhandtaget. Och det behöver du inte göra när…
10 saker som gör livet en gnutta enklare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.