Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt

Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år och Tintin, 5 år, i en lägenhet på Söder i Stockholm. På Gotland har familjen ett husprojekt där målet är att kunna landa på somrar, lov och långhelger. Renoveringsresan delar hon med sig av både i bloggen och på Instagram. Vi träffade Vanja för att höra hur det gick till när Bad & Värme i Visby fick förtroendet att göra badrummet i Vanjas Gotlandshus.

En av de stora utmaningarna i badrumsprojektet var just distansen och att inte kunna vara på plats själva under tiden, säger Vanja. Att det dessutom innebar så många olika delar som måste bli helt rätt gjorda, i rätt tid, bidrog inte att det kändes lättare. – Jag ska vara ärlig och säga att badrummet var lite av en ångestpuck. Det kändes extra bökigt eftersom vi bor i Stockholm och badrummet som ska renoveras är på Gotland – vi skulle behöva göra det utan att vara på plats själva. Ett badrum innehåller dessutom så många olika komponenter, och allt måste bli hundra procent rätt. Jag visste inte riktigt var jag skulle börja, säger hon.

– När jag kom i kontakt med Bad & Värme i Visby blev jag sjukt lättad – här var någon som kunde ratta ALLT, dessutom med en fast offert så jag visste vad vi skulle landa på. Efter att ha pratat med Katarina på Bad & Värme i Visby åkte de ut och kikade på badrummet, och sen hade vi ett flertal telefonsamtal där vi gick igenom vår vision och deras kompetenser. Jag skulle säga att det som vägde absolut tyngst var förtroendet jag kände för Katarina och att firman ingick i ett större sammanhang vilket kändes tryggt, och på andraplats kom den fasta offerten.

Vanjas Moodboard, ganska snabbt bestämde dem sig för att färgskalan skulle lira med naturen utanför. Grönt för skogen, brunt för marken, beige för de vitgrusiga kalkstensvägarna och blått för himlen.
Före bilder visar ett slitet, välanvänt badrum som behövde ett rejält ansiktslyft.
Badrummet är relativt litet. Så det var på håret att badkaret gick in. En utmaning för Bad & Värme i Visby.

”Värna vardagsglädjen”

Hemmet är viktigt för Vanja, som säger att hon njuter extremt mycket av att vara hemma. Därför vill hon också att det ska vara vackert. När vi frågar om vilka faktorer som var viktiga – stil, funktion eller hållbarhet – svarar hon: – Jag är en riktig hemmagris, med livsmottot att ”värna vardagsglädjen”, och ett fint hem innebär massor av vardagsglädje. Så stil och design var såklart inte helt oviktigt. Men funktionalitet och hållbarhet hamnade också högt på listan. Tanken var att skapa ett funktionellt badrum för en familj med två barn, med toksnygg design som skänker massor av vardagsenergi – samtidigt som blandare och dusch sparar in på både el och vatten. Ett badrum att leva i och njuta av i decennier framöver.

I Gotlandshuset valde de att inte förändra själva rummet, alla väggar står på samma ställe. De gjorde istället det bästa de kunde med den yta som fanns att tillgå. – Det är ett litet badrum, men i vår lya i stan har vi ett i samma size och det har funkat toppen för två vuxna och två barn. Så vi tänker att det får funka toppen här också. I övrigt har vi försökt tänka så långsiktigt vi har kunnat – det här är ett rum som vi alla kommer använda enormt mycket och som ska hålla i både funktion och stil i många decennier framöver. Så vi har satsat på kvalitet.

”Guld att ha någon att hålla i handen”

 Bara att veta var man ska börja ansåg Vanja som bökigt. Börjar man i rivningen av det befintliga och sedan letar elektriker, plattsättare, installatör, våtrumsexpert och rörmokare. Eller börjar man i andra ändan? – Om jag får dra ett dåligt skämt så vill jag säga att jag upplevde det väldigt RÖR-igt ha ha! Som sagt så renoverar inte jag badrum varenda dag, så utmaningen var att ens veta var sjuttsingen man ska börja. Vad behövs och var hittar man alla dessa som man behöver? Och hur kvalitetssäkrar man? PUST! Mitt bästa tips är att vända sig till en entreprenör som har koll på alla delar, och som har ansvar för badrummet från ax till limpa. För oss har Bad & Värme varit fantastiska på den biten.

Vanja vill gärna skicka med ett par tips till andra som planerar att renovera eller bygga om badrum och behöver välja rörmokare. – Om man som jag inte renoverar badrum till höger och vänster skulle jag säga att det är guld värt att ha någon att hålla i handen under hela processen, någon som har alla kompetenser under samma tak så det inte blir rörigt. Efter att nu ha renoverat ett helt hus vet jag hur viktigt det är med tidsaspekten: vem som gör vad och när. I ett badrum är det ännu viktigare att allt görs i rätt ordning, stannar en insats av stannar hela bygget upp. Så att ha någon på plats som har ansvar för alla led skulle jag rekommendera, så man slipper den rollen själv.

x-collection
Produktval i samarbete med Mora Armatur. MORA X-Collection LAVA III badkar i ljusgrönt med koden: NCS S 2005-G70Y. MORA INXX II badkarsblandare med handdusch i krom.
vanja kran
MORA INXX II soft, medium tvättställsblandare i krom. En mellanhög blandare som passar perfekt till större handfat.
Vanja komod
blandare vanja

”När vi renoverade badrummet i stan valde vi budgetversionen av både blandare och kommod – och det ångrar jag faktiskt idag. För båda behöver bytas nu, efter bara några år. Det vi har valt till det här badrummet hoppas jag ska hålla tills jag är en gammal tant!"

Grön, lugn och härlig oas 

 Slutresultatet är Vanja mer än nöjd med, både med själva badrummet och med det utförda arbetet från Bad & Värme i Visby. – Vi är så galet nöjda! Badrummet blev precis den gröna, lugna och härliga oas som vi drömde om. Ett space som redan skänkt oss enorma mängder vardagsglädje. Och Bad & Värme har varit fantastiska – lugna, trygga, kompetenta. De har varit tillgängliga, svarat snabbt på alla frågor och dessutom hjälpt till med extragrejer som att ta emot leveranser osv (inte helt lätt att renovera ett badrum på Gotland när man bor i Stockholm som sagt) vilket vi uppskattat enormt. 

Vanja avslutar: – Framöver ska vi ta oss an vår tvättstuga som ska rustas upp och även bli ny toalett. Då kommer vi höra av oss till Bad & Värme igen, det säger väl allt om hur nöjda vi är!

I samarbete med Mora Armatur har Vanja valt ut dessa produkter från X-Collection: 

På Vanjas konto @varthuspagotland har vi kunnat
följa jobbet som Bad & Värme i Visby gjort.

Fler tips & råd

Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
vatten från sjö
Vatten från närliggande sjö
Om det ligger en sjö i närheten av din tomt kan du i princip få oändligt med vatten. Problemet kan vara hur du…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Badrumstrender 2024 med Svedbergs
De nya produkterna från Svedbergs, lanserade under 2024, sätter en ny standard för små badrum. Möjligheten att…
Vanja Wikström
Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn i en lägenhet på…
Ferry Svan sågar timmerstock
Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…