Funderar du på att köpa en värmepump?

En värmepump är alltid en bra investering, både för dig och miljön. Den använder gratis energi som lagrats i naturen, ger fyra gånger mer energi än den förbrukar och kan sänka din inköpta energi med upp till 75%. Dessutom ökar den husets värde.

Värmepump. För din plånbok och jordklotet.

En värmepump som ger en effektivare energianvändning lönar sig alltid, både för miljön och ekonomin. När du ska välja den bästa lösningen för just ditt hus behöver du börja med att tänka igenom de faktorer som spelar in: utomhusklimat, energianvändning, nuvarande uppvärmning eller nybyggnation, husets storlek, ventilation, isolering, familjens beteende och om du vill göra värmepumpen till en del av ditt smarta hem och få tillgång till flera energibesparande funktioner, till exempel styra driften efter väderprognosen och efter elpriset.

Bergvärme, hur funkar det?

Med en bergvärmepump kan du minska din inköpta energi med upp till 75%. Du kan samtidigt glädjas åt en miljövänlig, förnybar och gratis energikälla som minimerar ditt CO2-utsläpp. Bergvärme är ren lagrad solenergi som hämtas från djupt ner i berget, sjöbotten eller någon meter under gräsmattan. Vilken lösning som passar bäst avgörs av husets energibehov, vilket värmesystem som finns och hur tomten är beskaffad. Systemet ger en bekväm försörjning av värme och varmvatten, samt kan även ge kyla under varma dagar.

Med en värmepump kan du minska din energikostnad med upp till 75 % och öka husets värde, samtidigt som du gör naturen en tjänst.

Arne Gustafsson, NIBE Energy Systems.

NIBE S2125 Luft/Vattenvärmepump & VVM S320 inomhusmodul
NIBE S2125 Luft/Vattenvärmepump & VVM S320 inomhusmodul

Luft/vatten, hur funkar det?

Med en luft/vattenvärmepump kan du sänka uppvärmningskostnaden med upp till 75%, beroende på var du bor, bostadsyta, val av värmepump och om du använder kylfunktion eller inte. Då använder värmepumpen utomhusluften, en av naturens kostnadsfria och förnybara energikällor som inte ger något CO2-utsläpp. Den höga verkningsgraden gör att en investering av en luft/vattenvärmepump återbetalar sig snabbt och ger dig en trygg försörjning av värme och varmvatten.

Frånluft, hur funkar det?

I ett hus byggt 1980 eller senare är den vanligaste, enklaste och mest lönsamma lösningen för uppvärmning och varmvatten att installera en frånluftsvärmepump. Enkelt beskrivet återanvänder den energin från den varma inomhusluften innan den lämnar huset genom ventilationssystemet. Med en frånluftsvärmepump betalar du bara hälften för uppvärmning och varmvatten, eller till och med ännu mindre, jämfört med en konventionell elpanna med mekanisk frånluftsventilation. Resten är gratis. Det här är dessutom en perfekt lösning vid nybyggnation upp till ca 200 m2.

Hur räknar man hem investeringen?

Du och din installatör går tillsammans igenom husets förutsättningar och därefter görs en unik energiberäkning som visar hur mycket du kan sänka din energikostnad. Hur uträkningen går till visar sig enkelt efter att ni tillsammans har genomfört en ordentlig energianalys.

Styr allt med smarta lösningar

Redan 2006 kom de första varvtalsstyrda bergvärmepumparna, ett genombrott för värmepumpstekniken som ledde till ökad effektivitet och energibesparing. Med dagens uppkopplade värmepumpar kan varvtalsstyrningen ske i mjukvaran istället för mekaniskt och den kan då i princip bli steglös.

Att kunna koppla upp sin värmepump mot wifi blir mer och mer viktigt. Många vill kunna övervaka och styra värme, kyla, varmvatten och ventilation på distans med en app. Via appen finns även funktionen, Smart Price Adaption, som kopplar upp värmepumpen mot elhandelsbörsen, och kan därefter optimera fastighetens värme och varmvatten ekonomiskt och miljömässigt genom att i största möjliga utsträckning använda ”grön” el på natten som har lägre pris än el på dagen.

Driv värmepumpen med solceller

Efterfrågan på solceller för elproduktion är stor idag vilket beror mycket på att man kan räkna hem investeringen snabbare, inom cirka 10 år. Det bästa är att kombinera solcellerna med en värmepump. Då kan solcellerna alstra lika mycket energi på årsbasis som behövs för att driva värmepumpen. Med ny smart teknik och en uppkopplad värmepump i en systemlösning kan du få ut ännu mer energi utan att minska komforten – och samtidigt göra miljön en tjänst.

Solceller_Sturkö-jämjö

Fler tips & råd

Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Badrumstrender 2024 med Svedbergs
De nya produkterna från Svedbergs, lanserade under 2024, sätter en ny standard för små badrum. Möjligheten att…
Vanja Wikström
Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn i en lägenhet på…
Ferry Svan sågar timmerstock
Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…
rörmokare med nibe värmepump
Det viktigaste att tänka på inför byte av värmepump eller värmesystem
När du byter värmepump eller värmesystem finns det några saker s om är extra viktiga. En del kan du själv…