Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry

När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt fritidsintresse: hemmet. – Nu närmast ska vi renovera vårt ena badrum, säger Ferry Svan.

Redan när Ferry och Klara köpte huset på en återvändsgata i hembygdens Vansbro påbörjades renovering av villan som är byggd 1979 – ett rött Faluhus. Huset målades om till grått och arbetet inne i huset inleddes. – Vi började på nedervåningen och vi har skyndat långsamt och gjort det mesta helt själva. El och VVS har vi dock tagit in proffs för att göra, berättar Ferry. Han lever efter devisen att ”det ska banne mig bli klart” innan nästa projekt inleds. Ferry Svan fick upp ögonen för timbersports för många år sedan, men det var först 2017 han satsade på en elitkarriär. Numera tävlar han i Europa och vintertid har han varit både i Australien och på Nya Zeeland. – Det började mest på skoj, säger han. Nu kan han kombinera sina tävlingssäsonger och träningsperioder med jobbet som deltidsbrandman i Vansbro där han varit anställd några år.
– Vi arbetar sju dygn i sträck och har då beredskap och ska kunna inställa oss snabbt vid larm, berättar Ferry. Fördelen med ett arbete inom räddningstjänsten är att de också kan träna en del i jobbet. Annars går mycket tid åt just att träna inför olika tävlingar. Säsongen drar igång i slutet av april

Dina hemmaprojekt då – hur kan du kombinera ditt arbete som elitidrottare med gör-det-själv-arbetet? – Jag fokuserar ju i mitt arbete och det har jag med mig även i renoveringen. Man lär sig dessutom vartefter man tar tag i ett nytt projekt. Ferry säger att han har ett tekniskt intresse och inte är bang för att prova på nya utmaningar.
 – Som husägare måste man ju vara händig. Det har blivit en del snöskottning i vinter, vilket Ferry enbart sett som träning och på frågan om han även hjälpt grannar skotta snö för att få ännu mer träning skrattar han: – Nej, däremot har vi bra sammanhållning. Min barndomskompis pappa bor på gatan och kan det mesta om vårt hus och har kunnat svara på en del frågor vi haft.

Ferry planerar badrumsrenovering på övervåningen.
Fått bra hjälp med materialval och design.
Ferry framför sitt fritidsintresse: hemmet.
Nu när du planerar badrumsrenoveringen på övervåningen, vad fokuserar du på och hur har samarbetet med Bad & Värme varit? – Vi gjorde ju det mesta själva på nedervåningen och vill göra det mesta även nu. Vi har fått bra hjälp med materialval och design – det finns ju en uppsjö att välja på. När det gäller design och val anser Ferry att det är sambon Klara som är bäst på det och nu i uppstartsarbetet lyssnar han in hennes kloka råd i val av kommoder och annat. Finns det något i din idrottskarriär du kan ha nytta av nu inför renoveringen? – Planering och noggrannhet. Att arbeta mål- och fokusinriktat, utan att stressa. Blir man inte nöjd eller gör något fel längs resan får man göra om, är Ferrys råd.

När du är klar med badrummet uppe då, vad finns det mer för projekt? – Tvättstugan är något vi ska ta ett större grepp om när tid finns. Utomhus har Ferry anlagt en ny gräsmatta och tagit bort ett 30-tal träd som bara de gav chans till träning. Det går åt mycket vatten för att få gräset så grönt som Ferry vill, så Ferry och Klara tar vatten från Västerdalälven som rinner strax intill. Vad betyder hemmet för dig? – Det är alltid skönt att komma hem. Jag är en aktiv person och vila för mig är att jobba med händerna, något jag får göra hemma. 

Fakta om timbersports
Timbersports (eller timmersport på svenska) är en sport inom atletisk trädfällning med ursprung bland skogshuggare i Kanada, USA, Nya Zeeland och Australien i slutet på 1800-talet. Även i vissa skogsrika delar av Europa har aktiviteten utvecklats till en tävlingssport. Ferry tog guld i Junior-VM i timbersport 2017. Två år senare, 2019, placerade han sig på sjunde plats i VM och satte tre personliga rekord, varav ett var nordiskt rekord. Förutom Ferry Svan är Emil Hansson en framstående svensk inom sporten.

Fler tips & råd

Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
vatten från sjö
Vatten från närliggande sjö
Om det ligger en sjö i närheten av din tomt kan du i princip få oändligt med vatten. Problemet kan vara hur du…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Badrumstrender 2024 med Svedbergs
De nya produkterna från Svedbergs, lanserade under 2024, sätter en ny standard för små badrum. Möjligheten att…
Vanja Wikström
Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn i en lägenhet på…
Ferry Svan sågar timmerstock
Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…