Vanjas nya badrum blev en grön oas

Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och Tintin, 5 år, i en lägenhet på Söder i Stockholm. På Gotland har familjen ett husprojekt där målet är att kunna landa på somrar, lov och långhelger. Renoveringsresan delar hon med sig av både i bloggen och på Instagram. När badummet i Gotlandshuset skulle renoveras fick Bad & Värme i Visby förtroendet att göra jobbet. Vi träffade Vanja för att höra hur tankarna gick kring färgval och produkter.

Värna vardagsglädjen

Vanja Wikström har som livsmotto att ”värna vardagsglädjen” och tycker att ett fint hem innebär massor av vardagsglädje. Stil och design vägde således tungt i valet av badrumsinredning. – Jag är en riktig hemmagris, jag njuter extremt mycket av att vara hemma, och därför vill jag också att mitt hem ska vara vackert. Men funktionalitet och hållbarhet hamnade också högt på listan. Målet var att skapa ett funktionellt badrum för en familj med två barn, med toksnygg design som skänker massor av vardagsenergi – samtidigt som blandare och dusch sparar in på både el och vatten. Ett badrum att leva i och njuta av i decennier framöver.

Vanja berättar att de relativt tidigt var överens om att färgskalan i badrummet skulle hämta färger från naturen utanför. Valet föll på grönt kakel och badkar och kommod i valnöt med kalksten ovanpå. – Vi tänkte grönt för skogen, brunt för marken, beige för de vitgrusiga kalkstensvägarna och blått för himlen. Dessa färger går nu igenom hela huset, materialvalen likaså. Vi ville inte ha en klassiskt lantlig look, även om detta är vårt sommarhus. Vi var mer ute efter en Brooklyn townhouse-känsla: färg, modernt, personligt. Det är mycket raka linjer, lite ”boxigt”. Jag älskar också vår badkarsblandare och handduschens runda munstycke. Sjukt snyggt set och handfatet i krom som jag tycker ger en modern känsla.

Vanjas Moodboard, ganska snabbt bestämde dem sig för att färgskalan skulle lira med naturen utanför. Grönt för skogen, brunt för marken, beige för de vitgrusiga kalkstensvägarna och blått för himlen.
Produktval i samarbete med Mora Armatur. MORA X-Collection LAVA III badkar i ljusgrönt med koden: NCS S 2005-G70Y. MORA INXX II badkarsblandare med handdusch i krom.
vanja kran
MORA INXX II soft, medium tvättställsblandare i krom. En mellanhög blandare som passar perfekt till större handfat.
Mora INXX II handdukshängare i krom

Vanja är nöjd med den färgglada paletten i badrummet och hur den gröna färgen påverkar atmosfär och upplevelse av rummet. – Grönt är en sån optimal färg, den ”bråkar” inte med hjärnan men den ger ändå energi. För mig är badrummet det kanske allra viktigaste rummet i hela huset (jag är ingen matlagare som ni märker ha ha). Det representerar egentid, även om det bara är i form av att få borsta tänderna medan någon av kidsen rycker i handtaget. Efter att jag fått barn insåg jag vilken oas badrummet var och jag vill känna ett lugn därinne. Och vilken färg är lugnet självt? Grönt! Eftersom jag är en sucker för vardagsglädje är jag såklart extra nöjd med det lindblomsgröna badkaret. Det är en ovanlig detalj som gör oss glada varenda gång vi går in i badrummet.

Förutom design och funktionalitet vägde också hållbarhet tungt i Vanjas val av badrumsinredning. Det var viktigt att kunna välja produkter och tjänster som är miljövänliga och energieffektiva. – Det hoppas jag är viktigt för alla, inte bara för oss. Planeten har tillräckligt mycket problem som det är. I vår lya i stan har vi ett badkar som vi fick gratis från ett rivningsprojekt, och bänkskivan över tvättmaskinen är gjord av vårt gamla matbord. I det här badrummet har vi satsat på hållbara material som kommer vara vackra även om 20 år. Och samtliga blandare samt toaletten har eco-funktioner som sparar in på både energi och vatten.

Vi är så galet nöjda! 

Vanja avslutar med att hon och familjen är nöjda när badrummet är klart, både med själva resultatet och med rörmokarna. – Vi är så galet nöjda! Badrummet blev precis den gröna, lugna och härliga oas som vi drömde om. Ett space som redan skänkt oss enorma mängder vardagsglädje. Och Bad & Värme Visby har varit fantastiska. Lugna, trygga, kompetenta. De har varit tillgängliga, svarat snabbt på alla frågor och dessutom hjälpt till med extragrejer som att ta emot leveranser osv (inte helt lätt att renovera ett badrum på Gotland när man bor i Stockholm) vilket vi uppskattat enormt. När vi tar oss an vår tvättstuga kommer vi höra av oss till Bad & Värme igen, det säger väl allt om hur nöjda vi är.

x-collection
I samarbete med Mora Armatur har Vanja valt ut dessa produkter från X-Collection: 
faktaruta vanja

På Vanjas konto @varthuspagotland har vi kunnat
följa jobbet som Bad & Värme i Visby gjort.

Fler tips & råd

Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
vatten från sjö
Vatten från närliggande sjö
Om det ligger en sjö i närheten av din tomt kan du i princip få oändligt med vatten. Problemet kan vara hur du…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Badrumstrender 2024 med Svedbergs
De nya produkterna från Svedbergs, lanserade under 2024, sätter en ny standard för små badrum. Möjligheten att…
Vanja Wikström
Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn i en lägenhet på…
Ferry Svan sågar timmerstock
Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…