8 sätt att minska din energiförbrukning

1. Byt till värmepump

En värmepump sparar upp till 65% av uppvärmningskostnaderna. De utvinner värme ur luft, jord, vatten eller berg. Vilken som passar dig bäst beror på dina förhållanden och önskemål. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för just ditt hem. Boka ett hembesök redan idag. 

2. Byt blandare

Att byta blandare är kanske inte det första man tänker på för att spara energi, men det stämmer faktiskt. Med moderna blandare och lite goda vanor kan du och familjen spara mycket vatten och energi med bibehållen komfort. Tänk på att inte låta vattnet rinna när du borstar tänderna eller rakar dig. Vattenförbrukningen ökar ordentligt om du använder en onödigt kraftig stråle. Fundera därför på om en beröringsfri blandare kan vara ett alternativ för dig! Läs mer om att spara vatten med vattenbesparande blandare.

3. Byt termostater

Att byta till nya termostater på elementen är en liten investering, men är oftast en stor besparing. När en termostat blir gammal reagerar den långsammare på temperaturförändringar och den begränsningsnoggrannhet som vi kan garantera på ca 0,5 grader finns inte kvar utan har ökat. Detta leder i sin tur att ditt värmesystem drar mer energi än nödvändigt, vilket är dåligt för miljön och plånboken, vidare kommer funktionen för att erhålla rätt rumstemperatur minska med åren efter bäst före datumet på termostaten gått ut. Här kan du läsa om Annica som fick hjälp av Bad & Värme för termostat byte

4. Gå från el till vatten

Har du direktverkande elvärme idag så kan du spara en hel del vid byte av värmesystem. Då installerar vi en värmepump och drar vattenburen värme i hela ditt hus (även i form av golvvärme).

Det blir ett stort ingrepp, men desto större blir också energivinsten och komforten. Läs mer om våra produkter & tjänster.

5. Trimma in pannan

Trivs du trots allt bra med din gamla värmepanna (olja/pellets/ved) så har du ändå mycket att vinna på att serva den och justera in den med jämna mellanrum. Kontakta oss för service.

6. Byt WC-stol

Du sparar mycket vatten med en toalettstol med två spolknappar. En knapp för liten spolning och en för mer spolning. Tänk också på att inte spola ner torrt skräp i toaletten, flera liter vatten går åt vid varje spolning. Ha i stället en papperskorg i badrummet för sådant. Finns även WC-modeller med beröringsfri spolning, håll handen över sensorn och toaletten spolar!

7. Ta hand om disken på rätt sätt

De flesta vill skölja av disken innan de sätter in den i diskmaskinen. Tänk då på att skölja av allt i ett svep och stäng av vattnet innan du sätter in disken i maskinen. Använd inte en kraftigare stråle än du behöver. Ett annat tips är att skrapa bort matresterna istället för att skölja. Kör sedan diskmaskinen när den är full och använd energisparprogrammet. 

8. Välj en modern termostatblandare

Ett annat bra sätt att spara vatten, och pengar, är att ha en modern termostatblandare i duschen då den alltid ger rätt temperatur. Då kan du alltid stänga av vattnet när du tvålar in dig och ändå få rätt temperatur när det är dags att skölja av. På så sätt sparar du hälften eller mer av det uppvärmda vattnet, jämfört med om du låter vattnet rinna hela tiden under duschningen.

Rörmokaren tipsar!

Erik, ägare och VVS-montör,
Gnosjö Rörledningsaffär – Bad & Värme

Vi säljer mycket produkter för timstyrning av värmepumpar just nu. Annars skulle jag säga nya termostater till elementen, vrida ned värmen i rum man ej vistas i, och att sänka inomhustemperaturen. Och se till att boka service av sin värmepump!

Fler tips & råd

Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…
rörmokare med nibe värmepump
Det viktigaste att tänka på inför byte av värmepump eller värmesystem
När du byter värmepump eller värmesystem finns det några saker s om är extra viktiga. En del kan du själv…
BÄST-I-TEST Demerx Sunny 40 Utedusch
Demerx Sunny 40 – utedusch i rostfritt stål med justerbar termostatventil. Upptäck naturnära avkoppling och…
10 saker som gör livet en gnutta enklare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Gå inte över ån efter vatten – så funkar vatten från egen brunn
Är du sugen på att skaffa en egen brunn? Eller har du rent av en brunn som står oanvänd på din tomt? En egen…
Spara 1680 kWh/år. Byt blandare.
Att byta blandare kan vara ett snabbt och enkelt sätt att göra badrummet, köket och hemmet mer energieffektivt.
Så kan du värna vattnet – 15 enkla knep, spara energi och minska din miljöpåverkan.
Här är 15 knep att spara pengar på och samtidigt vara lite snällare mot vår miljö genom att minska…
Uppgradera golvvärmen
Uppgradera enkelt golvvärmeregleringen och spara energi och få smart reglering. Du kan få upp till 20% lägre…
Solel + S-serien – en vinnande kombination sprider sig på Solbacken
På Solbacken i Sunne tävlar grannarna om vem som producerar mest solel. Familjen Lindgren Hedström var först med…