Dags att byta uppvärmningssystem! För både plånboken och miljön.

Oavsett om du byter din gamla värmepump till en ny, eller för första gången väljer att investera i ett modernt och miljövänligt uppvärmningssystem, kan du vara säker på att förutsättningarna för energibesparing är positiva. Idag kan en bergvärmepump spara upp till 75% av hushållets inköpta energi, eftersom teknikutvecklingen de senaste 15 åren gått i raketfart. Dessutom ger dagens värmepumpar ett jämt inomhusklimat som du kan styra på distans. Eva Dahlberg som driver Grand Hotell i Mölle och villaägaren Mats Edvardsson har båda bytt upp sig för plånboken och miljöns skull.

För miljöns skull

Om de ekonomiska fördelarna inte är fog nog för dig att överge ut din gamla uppvärmning så kanske du triggar mer på miljöaspekten och skaffar dig ett miljövänligt uppvärmningssystem. Intresset för miljön fortsätter att öka och många jobbar aktivt för att minska sitt koldioxidavtryck. Tar du hellre cykeln i stället för bilen, plast-bantar ditt hushåll, köper mer ekologiska varor och mindre kött? Men, hur värmer du upp ditt hus? Genom att satsa på en modern miljövänlig uppvärmning, som kan utvinna energi ur luften eller berget, gör du miljön en stor tjänst.

Grand Hotell köpte tidigare 52 kubikmeter olja per år som idag har ersatts med 150 MWh miljövänlig el från berget. Det är en fantastisk miljöeffekt som omsatt i pengar ger en uppvärmningskostnad på cirka 160 000 kronor om året, i stället för de tidigare 750 000 kronorna. Även om ditt hus inte är lika stor som Grand Hotell i Mölle ger detta räkneexempel en god idé om hur mycket du själv skulle kunna göra gott för både miljön och din plånbok.

 

”Jag kan obekymrat dra på med värme överallt och inte längre ha ångest över oljeräkningar.”

Eva Dahlberg, Grand Hotell Mölle.

En värmepump för ett smidigt utbyte

När du vill göra ett utbyte av bergvärmepump, så är det lämpligt att välja en med inverterstyrning, även kallat varvtalsstyrning. De har funktionen KB-styr, vilket möjliggör en optimering av ett befintligt borrhål – bra för dig som haft en bergvärmepump tidigare alltså. Den varvtalsstyrda kompressorn ser till att borrhålet inte överbelastas och motverkar på det viset eventuell nedfrysning. Med en uppkopplad värmepump får du dessutom ökad kontroll på energianvändandet och möjlighet att sänka energiförbrukningen utan att minska komforten. Smart Price Adaption och Väderprognosstyrning är också exempel på smarta funktioner som vissa uppkopplade värmepumpar har idag och som hjälper dig att i en utbytessituation drar nytta av utvecklingen.

Per Törnkvist som är expert på bergvärmepumpar på NIBE och förklarar att prestandautvecklingen på bergvärmepumpar de senaste 15 åren är och har varit fantastisk. För 15 år sedan borrades hål på 100 – 130 meter. Rekommenderat borrhål för motsvarande energibehov är idag 140 – 180 meter. Ett djupare borrhål, i kombination med en effektivare varvtalsstyrd värmepump, kan ge ytterligare energibesparing. I vissa utbytessituationer kan det därför löna sig att borra djupare.

För att skapa ett så lönsamt utbyte som möjligt, bör man också ta hänsyn till att förändrade omständigheter kan ha ökat husets energibehov. Exempel på detta är uppvärmt garage, tillbyggnation, pool eller fler boende i huset. På samma sätt kan tilläggsisolering ytterligare sänka uppvärmningskostnaderna.

Skapa ett nollenergihus

Om du skulle vilja gå ett steg längre på din miljöresa, det vill säga skaffa dig ett miljövänligt uppvärmningssystem, så ska du inkludera solen i dit energisystem. Genom att koppla på solcellspaneler som skapar elektricitet finns det möjlighet att spara ännu mer pengar på din uppvärmning och till och med skapa ett nollenergihus. Det har Mats Edvardsson gjort med sitt 70-talshus. Genom åren har han energieffektiviserat sin 240 kvadratmeter stora tegelvilla med bland annat en högeffektiv bergvärmeanläggning och lyckats komma ner till blygsamma 9 000 kWh el i årsförbrukning. Imponerande lågt, men inte tillräckligt för Mats!

–En av de största energieffektiviseringarna i vårt hus var när barnen flyttade ut, inleder Mats med ett skratt och fortsätter. Vår satsning på bergvärme sänkte förstås energiförbrukningen avsevärt. Men när det kom till de sista 9 000 kilowatten var det dags att höja blicken, mot solen.

Solceller & Solenergi

Morgondagens energihjältar

Två månader efter installationen 2017 hade Mats redan skördat över 2 500 kWh, gratis med hjälp av solen. Prestandan överträffar förväntningarna och Mats räknade ut att han skulle kunna skapa och sälja lika mycket el under sommarhalvåret som han behöver köpa under vinterhalvåret. Med andra ord är Mats hus ett nollenergihus, byggt 1970!

”Gamla trotjänare till villor från 70-talet kan bli morgondagens energihjältar med hjälp av smarta systemlösningar baserade på bergvärme och sol.”

Mats Edvardsson, villaägare

 

 

Med den soliga sommaren kvar i minnet vittnar Mats om fantastiska siffror för både köpt och såld el. Han har skördat 9000 kWh på rullande år, och han kan nu se att kalkylen som han gjorde förra året stämmer – hälften av den takproducerade energin används i huset och den andra hälften säljs. Med drygt tre veckor kvar av året hoppas Mats på fortsatt normaltemperatur eftersom han då uppnår så kallad ”nollsumma” för köpt och såld el.

– Jag är stolt att mitt hus står på egna ben i energifrågan och på många sätt är bättre energimässigt än de flesta nybyggda hus. Gamla trotjänare till villor från 70-talet kan bli morgondagens energihjältar med hjälp av smarta systemlösningar baserade på bergvärme och sol. Helt enkelt naturens fantastiska kraft, avslutar Mats Edvardsson.

Slut på dyra oljeräkningar

Till slut fick Eva Dahlberg som driver Grand Hotell i Mölle nog av oljebilen som hade kommit att bli en symbol för en urmodig livsstil. Hon valde att ge kalla handen åt hotellets gamla oljepannor till fördel för ett modernt och miljövänligt uppvärmningssystem, en bergvärmesatsning.

– Att sköta våra gamla oljepannor har varit som taget ur ett avsnitt av Fawlty Towers! Det har varit rena vetenskapen att få rätt på värmen. Antingen har det varit för kallt eller för varmt. Jag har rattat som en idiot för att skapa ett behagligt inomhusklimat. Det har varken varit lätt eller billigt, säger Eva.

För Eva var satsningen på bergvärme ett enkelt beslut. Tack vare en sänkt energikostnad med cirka 75 % kommer hotellet att kunna räkna hem investeringen på bara 5–6 år.

– Jag kan obekymrat dra på med värme överallt och inte längre ha ångest över oljeräkningar. De har verkligen varit sinnessjukt höga.

Fler tips & råd

Hemmet, en viktig plats för fixaren Ferry
När Ferry Svan inte tävlar i timbersports rycker han ut från räddningstjänsten. Men han hinner även med sitt…
Bad & Värme i Skara väljer
Bad & Värme i Skara hjälper dig med valet av städprodukter samtidigt som dem visar hur de ska användas.
Underlätta vardagen med nya Mora INXX II pullout
Ett kök är en plats för samvaro, gemenskap och kulinariska upplevelser, men det kan också vara en mittpunkt…
Vanjas nya badrum blev en grön oas
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn Iggy, 9 år, och…
10 saker som gör livet trivsammare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Badrumstrender 2024 med Svedbergs
De nya produkterna från Svedbergs, lanserade under 2024, sätter en ny standard för små badrum. Möjligheten att…
Vanja Wikström
Vanja fick hjälp i RÖR-igt projekt
Bloggaren och entreprenören Vanja Wikström bor tillsammans med Niklas och deras två barn i en lägenhet på…
Ferry Svan sågar timmerstock
Ferry Svan – på hugget inför samarbetet med Bad & Värme
Under 2023 inleder Bad & Värme ett spännande samarbete med timbersportsproffset Ferry Svan. Vem är han, vad…
rörmokare med nibe värmepump
Det viktigaste att tänka på inför byte av värmepump eller värmesystem
När du byter värmepump eller värmesystem finns det några saker s om är extra viktiga. En del kan du själv…