Bergvärme – För din plånbok och jordklotet

NIBE har energilösningar och värmesystem för alla – oberoende av hur din nuvarande uppvärmning ser ut. NIBE är störst på bergvärme, där de ser att de smarta varvtalsstyrda pumparna vunnit alltmer mark. Det intressanta är att oavsett lösning kan man sänka sina energikostnader med hela 80%. Nu kan man dessutom kombinera värmepumparna med solceller.

Värmepump. För din plånbok och jordklotet.

– En värmepump som ger en effektivare energianvändning lönar sig alltid, både för miljön och ekonomin. När du ska välja den bästa lösningen för just ditt hus behöver du börja med att tänka igenom de faktorer som spelar in: utomhusklimat, energianvändning, nuvarande uppvärmning eller nybyggnation, husets storlek, ventilation, isolering och familjens beteende, säger Arne Gustafsson på NIBE.

Bergvärme, hur funkar det?

– Med en bergvärmepump från NIBE kan minska din energikostnad med upp till 80%. Du kan samtidigt glädjas åt en miljövänlig, förnybar och gratis energikälla som minimerar ditt CO2-utsläpp. Bergvärme är ren lagrad solenergi som hämtas från djupt ner i berget, sjöbotten eller någon meter under gräsmattan. Det som passar bäst avgörs av husets energibehov, vilket värmesystem som finns och hur tomten är beskaffad. Systemet ger bekväm försörjning av värme och varmvatten, samt kan även ge kyla under varma dagar.

Med en bergvärmepump från NIBE kan du minska din energikostnad med upp till 80 %.

Arne Gustafsson, NIBE Energy Systems.

Luft/vatten, hur funkar det?

– Med en NIBE luft/vattenvärmepump kan du sänka uppvärmningskostnaden med upp till 80%, beroende på var du bor, bostadsyta, val av värmepump och om du använder kylfunktion eller inte. Här använder vi utomhusluften, en av naturens kostnadsfria och förnybara energikällor med minimala CO2-utsläpp. Den ovanligt höga verkningsgraden gör att en investering av en luft/vattenvärmepump återbetalar sig snabbt och ger dig en trygg försörjning av värme och varmvatten, anpassad till vårt nordiska klimat.

Frånluft, hur funkar det?

– I ett hus byggt 1980 eller senare är den vanligaste, enklaste och mest lönsamma lösningen för uppvärmning och varmvatten att installera en frånluftsvärmepump. Enkelt beskrivet återanvänder den energin från den varma inomhusluften innan den lämnar huset genom ventilationssystemet.Med frånluftsvärmepump betalar du bara hälften för uppvärmning och varmvatten, eller t o m ännu mindre, jämfört med en konventionell elpanna med mekanisk frånlufts ventilation. Resten är gratis. Det här är dessutom en perfekt lösning vid nybyggnation upp till ca 200 m2.

Luft/luft, hur funkar det?

– NIBE ARIA är en luft/luft-värmepump utvecklad för den nordiska marknadens kalla och fuktiga klimat, med hög kapacitet när det verkligen behövs.Testad och utvärderad i miljöer med temperaturer kring -30°C, kan vi med säkerhet säga att den uppfyller de hårdaste kraven man kan ställa på en luft/luft-värmepump.

Nibes värmepumpar

  • Bergvärme
  • Luft/Vatten
  • Frånluft
  • Luft/Luft

NIBE har energilösningar och klimatsystem för alla – oberoende av hur din nuvarande uppvärmning ser ut.

Hur räknar man hem investeringen?

– Tillsammans med installatörerna går vi igenom husets förutsättningar och därefter görs en unik energiberäkning för som visar vad värmepumpen sparar. Hur mycket kan man sänka sin energikostnad och hur går man tillväga visar sig helt enkelt efter att vi tillsammans har genomfört en ordentlig energianalys.

Styr allt med smarta lösningar

Sedan 2006 har NIBE tillverkat och sålt varvtalsstyrda bergvärmepumpar och har idag en oslagbar erfarenhet. Något som blir mer och mer viktigt är att värmepumparna ska vara uppkopplingsbara och här erbjuder de NIBE UPLINK, där kunderna kan koppla upp sina värmepumpar, så att värme, kyla, varmvatten och ventilation kan övervakas och styras på distans med en app. Via appen finns även funktionen, smart price adaption, som kopplar upp värmepumpen mot elbörsen, och kan därefter optimera fastighetens värme och varmvatten ekonomiskt och miljömässigt genom att i största möjliga  utsträckning använda ”grön” el på natten som har lägre pris än el på dagen.

Lägger energi på solceller

Något som växer idag är även solceller för elproduktion som NIBE har bra lösningar för. Och även rena ventilationsaggregat (FTX) är något som de erbjuder.

Fler tips & råd

egen brunn
Dra in vatten från egen brunn
En egen brunn som ger tillräckligt och bra vatten är en fantastisk resurs. Har du en brunn som står oanvänd på…
Separett Östen höjde livskvaliteten i sommarhuset
Östen höjde livskvaliteten i sommarhuset
Östen Gustavsson spenderar somrarna i sitt hus i vackra Skoghall utanför Karlstad. En plats han trivs på som…
Mitsubishi Ecodan - Den gröna värmepumpen
Ecodan CO2 – den gröna värmepumpen
Ecodan CO2 använder det naturliga köldmediet CO2 vilket gör den till en grön värmepump. Den är ett…
Omslagsbild med Ludde och Annica, Termostatbyte
Hög värmeräkning och ojämn temperatur i huset?
Temperaturen i Annicas hus i Västerås åkte berg- och dalbana. 24 grader en dag, 17 grader nästa. Några rum blev…
10 saker som gör livet en gnutta enklare i ditt fritidshus
Dra exempelvis in vatten från egen brunn med pump, slopa utedasset eller lyxa till det med en utedusch eller…
Vattenprov
Är det okej att dricka vattnet? Behövs en vattenanalys?
Att få problem med dricksvattnet är aldrig kul. I värsta fall kan missfärgat, grumligt och illaluktande vatten…
”Det är omöjligt att välja en sak med det nya badrummet som är bäst!”
Maja Dahlqvist är en elitskidåkare som tränar 30 timmar i veckan. Då har man varken tid eller ork att renovera…
När Maja Dahlqvist tävlar, renoverar Bad & Värme badrummet
Maja Dahlqvist är en elitskidåkare som tränar 30 timmar i veckan. Då har man varken tid eller ork att renovera…
Sex enkla saker som får ditt hem att kännas nytt!
Nytt år och nytt decennium! Ett perfekt tillfälle att uppgradera ditt hem. Det kan faktiskt vara enklare än du…